onsdag 13 november 2013

Varför Jesus? - del 5 Frihet från vad?

a) Frihet från skuld

Oavsett om vi känner skuld eller inte, är vi alla skyldiga inför Gud på grund av alla de tillfällen då vi brutit mot hans lag i tankar, ord och handlingar. Precis som det finns ett straff att avtjäna när någon begår ett brott, finns det ett straff för att man brutit Guds lag. "Syndens lön är döden" (Rom 6:23). Resultaten av de fel vi gör bli andlig död - att bli evigt skild från Gud. Vi förtjänar alla det straffet. På korset tog Jesus straffet i vårt ställe så att vi kunde bli helt och fullt förlåtna och få vår skuld borttagen.

b) Frihet från beroende

Detta att vi gör fel, är som ett drogberoende. Jesus sa: "Var och en som gör synd är syndens slav" (Joh 8:34). Jesus dog för att befria oss från det slaveriet. På korset bröts kraften i detta beroende. Även om vi  av och till kan falla, är kraften i detta beroende bruten i och med att Jesus gör oss fria. Därför fortsatte Jesus att säga: "Om nu Sonen gör er fria, blir ni verkligen fria" (Joh 8:36)

c) Frihet från fruktan

Jesus kom för att han "genom sin död skulle göra den maktlös som hade döden i sitt våld, det vill säga djävulen, och befria alla dem som av fruktan för döden hade levt i slaveri hela sitt liv" (Hebr 2:14). Vi behöver inte längre vara rädda för döden.

Döden är inte slutet för dem som Jesus befriat. Istället är den själva porten till himmelen, där vi blir fria till och med från själva närvaron av synd. När Jesus befriar oss från dödsfruktan, befriar han oss också från all slags fruktan.

Frihet till vad då?

Jesus finns inte längre på jorden i fysisk gestalt, men han har inte lämnat oss ensamma. Han sände sin Helige Ande till att vara hos oss. När han Helige Ande kommer för att leva inom oss, ger han oss en ny frihet.

a) Frihet till att känna Gud

De fel vi gör orsakar ett en barriär uppstår mellan Gud och oss - "det är era missgärningar som skiljer er och er Gud från varandra" (Jes 59:2). När Jesus dog på korset tog han bort barriären som fanns mellan oss och Gud. Där igenom gjorde han det möjligt för oss att ha en relation med vår Skapare.

Vi blir hans söner och döttrar. Anden gör att vissa om detta förhållande, och han hjälper oss att lära känna Gud bättre. Han hjälper oss att be och att förstå Guds Ord (Bibeln).

b) Frihet till att älska

"Vi älskar därför att han först älskade oss" (1 Joh 4:19). När vi ser på korset, förstår vi Guds kärlek till oss. När Guds Ande kommer för att bo inom oss, upplever vi den kärleken. När vi gör det, upplever vi en ny kärlek till Gud och till andra männsikor. Vi blir fria till att leva ett liv i kärlek - ett liv som kretsar kring att älska och tjäna Jesus och älska och tjäna andra, snarare än att ha ett liv som kretsar kring oss själva.

c) Frihet till att förändras 

Man hör ibland människor säga, "Du är sån som du är, du kan inte förändras". Den goda nyheten är att vi med Helige Andens hjälp kan förvandlas. Den Helige Ande ger oss frihet att leva det slags liv vi innerst inne vill vill leva. Paulus säger oss att Andens frukt är "kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trohet, mildhet och självbehärskning" (Gal 5:22). När vi ber Guds Ande koma och bo inom oss börjar de här underbara karaktärsdragen växa i våra liv.



- lollo (texten är tagen från boken Varför Jesus? - skriven av Nicky Gumbel)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar