söndag 20 oktober 2013

Varför Jesus? - del 3 Varför bry sig om Jesus?

Varför ska vi bry oss om kristendomen? Det enkla svaret är: därför att den är sann. Om kristendomen inte är sann, slösar vi bara bort vår tid. Men om den är sann måste den vara av avgörande betydelse för varje människa.

Hur vet vi om att den är sann?

Vi kan ställa de anspråk kristendomen gör under prövning, därför att den är en historisk tro. Den grundar sig på Jesu Kristi liv, död och uppståndelse. Vår tro är grundad på säkra historiska vittnesbörd.

Vem är Jesus? 

Jesus är den mest anmärkningsvärda människa som någonsin levat. Han är kärnan i vår civilisation. Allt som hände före honom daterar vi "före Kristus" och allt som hände efter honom daterar vi "efter Kristus"!

Jesus var och är Guds son. Somliga menar att han bara är en god människa eller en religiös lärare. Men den synpunkten stämmer inte med fakta.

a) Hans anspråk 

Jesus gjorde unika anspråk på att vara Guds son, jämställd med Gud. Rätten att förlåta människors synder tog han för givet. Han sa att han en dag ska döma världen och att det som då blir av avgörande betydelse är hur vi gensvarade på honom i det här livet.

C.S Lewis kommenterar detta så här: "En människa som endast vore människa och sa sådant som Jesus sa, skulle inte vara en stor morallärare; han skulle vara antingen vansinnig - på samma nivå som den som påstår sig vara ett förlorat ägg - eller också skulle han vara en djävul från helvetet. Du måste göra ditt val. Antingen var och är denna man Guds Son eller en dåre eller något ännu värre ... men låt oss slippa något beskyddande nonsens om att han skulle vara en stor mänsklig lärare. Den utvägen har han inte lämnat öppen för oss. Han avsåg inte det."

b) Hans karaktär 

Många som inte bekänner sig som kristna betraktar Jesus som det mest framträdande exempel på osjälviskt liv. Dostojevskij, som själv var kristen, sa: "Jag tror ingen finns som är mer kärleksfull, djupare, mer sympatisk eller mer fullkomlig än Jesus. Jag säger till mig själv, med svartsjuk kärlek, att inte nog med att ingen annan är som han, ingen kommer någonsin att bli som han."

Vad gäller hans undervisning, tycks det vara den allmänna meningen, att den är den renaste och bästa som kommit ur mänsklig mun.

Som C.S Lewis uttryckte saken: "Det verkar givet att han varken var en dåre eller en djävul, och slutsatsen är, hur främmande eller uppskakande eller osannolik det än verkar, att jag måste acceptera synsättet att han var och är Gud. Gud har landat på denna fiendeockuperade jord i mänsklig gestalt."

c) Hans seger över döden

Att en fysisk uppståndelse ägt rum, finns det starka vittnesbörd om. När lärjungarna kom till graven fann de att begravningsdräkten hade fallit samman och att Jesu kropp inte var där.

Under de följande sex veckorna


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar