söndag 27 oktober 2013

Varför Jesus? - del 4 Varför kom han?

Jesus är den enda människa som valde att födas och han är en av de få som valde att dö. Han sa att enda anledningen till att han kom, var att dö för oss. "Ty Människosonen har inte kommit för att bli betjänad utan att tjäna och ge sitt liv till lösen för många" (Mark 10:45).

Utifrån vad vi vet om korsfästelsen, kan vi hävda att det var en av de grymmaste avrättningsmetoder man känner till. Cicero beskrev dem som "den grymmaste och mest förskräckande av tortyrmetoder". Jesus hade pryglats med piska, bestående av en mängd remmar tyngda av ben och metallbitar. Enligt Eusebius, en historiker på 200-talet: "Den som plågades blodådror blottades och själva muskler, senorna och tarmarna på offret slets upp och blev synliga." Jesus tvingades sedan att bära en nästan två meter lång korsbjälke tills han kollapsade. När han nådde avrättningsplatsen slogs femton centimeter långa spikar med hammare genom hans handleder och fötter då han fästes vid korset. Han lämnades att hänga i timmar under ofattbar plåga.

Ändå gör Nya Testamentet klart för oss att det för Jesus fanns något värre än den fysiska och emotionella smärtan - det var de andliga kvalen att vara skild från Gud när han bar våra synder.

Varför dog han?

Jesus sa att han dog för oss. Ordet för betydelse istället för. Han gjorde det därför att han älskar oss och inte ville att vi skulle behöva ta straffet för allt det vi har gjort fel. Med korset ville han övertygande få säga, "Jag tar själv på mig alla de där sakerna."

Han gjorde det för dig. Han gjord det för mig. Om du eller jag skulle varit världens enda människa, skulle han ha gjort det för oss. Paulus skrev om "...Guds Son, som har älskat mig och utgivit sig för mig" (Gal 2:20). Det var av kärlek till oss som han gav sitt liv som lösen. Ordet "lösen" kommer från slavmarknaden. En god människa kunde köpa en slav och frige honom - men först behövde han betala lösensumman. Jesus betalde lösensumman med sitt blod på korset för att sätta oss fria.




- lollo (texten är tagen från boken Varför Jesus? - skriven av Nicky Gumbel)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar